Vép Város Önkormányzata ASP központhoz való csatlakozása
2024. március 29.  Auguszta
Tündérkert_2015
VÉP
.hu
Megosztás
2021. okt. 15.

Tájékoztató az erdészeti szaporítóanyag-gazdálkodás stratégiájáról

Tisztelt LAkosság!

Az Interreg Ausztria-Magyarország Programban, a REIN-Forest ATHU150 projekt keretében elkészült az erdészeti szaporítóanyag-gazdálkodási stratégia.

 

A jelenkor egyik legkomolyabb, de mindenképpen legkiterjedtebben tárgyalt és vitatott problémaköre az éghajlatváltozás és annak következményeihez való alkalmazkodás. A változó éghajlat negatív hatásai már napjainkban is tetten érhetőek, az elmúlt évtizedekben tapasztalt, tömeges Nyugat-magyarországi erdőkárok jelentős része éghajlati-időjárási okokra vezethetők vissza. Mivel a változások sebessége példátlanul magas, kérdéses, hogy az erdei ökoszisztémák, illetve az azokat alkotó fajok természetes úton képesek lesznek-e a változásokhoz alkalmazkodni? A változó környezeti feltételekhez való alkalmazkodás tervezett, tudatos emberi beavatkozással elősegíthető, ennek révén pedig lehetőség nyílik az éghajlatváltozás által okozott károk egy részének enyhítésére.

 

 A hosszú életű és generációs ciklusú fafajokkal, hosszú termelési ciklusokban dolgozó erdőgazdálkodás, illetve az erdőket érintő természetvédelmi kezelés szempontjából kritikus fontosságú a fafajok körében példátlanul magas genetikai változatosság – azaz a faji szintű alkalmazkodóképesség alapjának –megőrzése és okszerű felhasználása. A határtérségben tenyésző erdők stabilitásának fenntartását elősegítő REIN-Forest projekt keretében kidolgoztunk egy kétoldalú stratégiát, amely összefoglalja az erdészeti szaporítóanyag termelésével, forgalmazásával és felhasználásával kapcsolatos szabályozást, értékeli a bükk és a kocsánytalan tölgy állományok jövőbeli helyzetét az osztrák-magyar határtérségre vonatkozóan, valamint ajánlásokat ad az erdészeti szaporítóanyag-gazdálkodással és kereskedelemmel kapcsolatban.

 

További részletek a csatolt dokumentumban!

Vépi Közös Önkormányzati Hivatal

Kapcsolódó mellékletek:
Tájékoztató Tájékoztató (3 MB)
Vissza
Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a város eseményeiről, programjairól!
Térkép
Legfrissebb galériák