Vép Város Önkormányzata ASP központhoz való csatlakozása
2023. december 08.  Mária
Tündérkert_2015
VÉP
.hu
Megosztás
2014. dec. 02.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye a téli időjárással kapcsolatban

KÖZLEMÉNY

A téli, hideg időjárás beköszöntével az utak nedvessé, csúszóssá válnak, olykor havas, hókásás útviszonyok, csökkent látótávolság, hótorlaszok, elzárt útszakaszok nehezítik a közlekedést. Ilyenkor jelentősen csökken a közlekedés biztonsága. A balesetek elkerülése érdekében a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a következő szabályok betartására hívja fel a lakosság figyelmét:

 

 

A veszélyes helyzetek elkerülése és a bekövetkezett események kezelése érdekében a következőket javasoljuk:

 

 • Az időjárási körülményeknek megfelelően megválasztott vezetési stílusban és sebességgel vezessen!
 • Használjon téli gumikat, fagyálló folyadékot!
 • Amennyiben hosszú útra indul, készítsen az autóba vizet és takarókat!
 • Mindig tartson magánál feltöltött telefont, térképet (GPS-t), és elemlámpát!
 • Ügyeljen arra, hogy a fényszórók (ködlámpa) megfelelően működjenek!
 • Kényszermegállásnál gondoskodjon a megfelelő láthatóságról (lmellény, fényvisszaverő csík)!
 • Kövesse nyomon a közlekedési viszonyokról, valamint a várható időjárásról szóló híradásokat! Folyamatosan friss információkat talál a katasztrófavédelem központi és helyi internetes felületein!
 • Készüljön fel arra, hogy az időjárási viszonyok hirtelen, és jelentős mértékben megváltozhatnak, esetenként rendkívüli időjárási körülmények alakulhatnak ki! Ismerje meg a tervezett útvonal útviszonyait, készüljön fel arra, hogy szükség esetén módosítani kell az útvonalat, és nézze meg azt is, hogy hol van lehetőség hosszabb idejű, biztonságos várakozásra (pl. benzinkút, pihenőhely, bevásárlóközpont)!

 

Mikor NE induljunk el az autóval?

 

 • Téli időszakban közlekedve fokozottan kövesse nyomon a közlekedési viszonyokról, illetve az időjárási előrejelzésekről szóló híradásokat. Ezekről a katasztrófavédelem központi és helyi internetes felületein folyamatosan friss információkat talál!
 • Nehéz téli időjárási viszonyok között mindig gondolja át: feltétlenül szükséges-e az utazás, vagy átütemezhető-e későbbi időpontra!
 • Ha az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológiai riasztást ad ki, és a közlekedési hatóság vagy a katasztrófavédelem egyes útszakaszokra vonatkozóan, vagy országos szinten arra kéri a közlekedésben résztvevőket, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak el, vegye komolyan ezt a felhívást és halassza el az utazást!

 

Hólánc használata

 

 • Intenzív hóesés vagy fagyott hótakaró esetén jó szolgálatot tehet a hólánc, amelyet érdemes a hajtott tengelyen lévő kerékre rakni, így kormányozható marad az autó. A hólánc feltételét és levételét érdemes otthon kipróbálni, hogy a gyakorlatlanság ne okozzon problémát a hidegben. Ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek készenlétben kell tartani a hóláncot a tél beköszöntével, de azt tudni kell, amennyiben a „Hólánc használata kötelező" táblát kihelyezik az adott úton - a „Hólánc használata kötelező tábla vége" tábláig - csak olyan járművek közlekedhetnek, amelyek legalább egy hajtott tengelyén a gumiabroncsok hólánccal vannak felszerelve. Amennyiben e korlátozó jelzőtáblát közúti határátkelőhelyen helyezték el, csak azok a járművek léphetnek be a táblával jelzett területre, amelyeken készenlétben van legalább egy hajtott tengely gumiabroncsainak felszereléséhez szükséges hólánc!
 • Hóláncot csak havas, jeges úton szabad használni!

 

Szombathely, 2014. november 17.

      Balogh Nikoletta tűzoltó zászlós

    megyei katasztrófavédelmi szóvivő

 

 

Vissza
Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a város eseményeiről, programjairól!
Térkép
Legfrissebb galériák