Vép Város Önkormányzata ASP központhoz való csatlakozása
2023. december 11.  Árpád
Tündérkert_2015
VÉP
.hu
Megosztás
2015. feb. 25.

Bírósági ülnök választás 2015.

A bírósági ülnökök megválasztását 2015. március 7. és 2015. április 30. napja közé eső időtartamban kell lebonyolítani a Magyar Köztársaság Elnöke 98/2015. (II.11.) KE határozata alapján.

Magyarország Alaptörvénye értelmében törvény által meghatározott ügyekben és módon nem hivatásos bírák (ülnökök) is részt vesznek az ítélkezésben.

A bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény (Bjt.) rendelkezik az ülnökjelölés és választás szabályairól.

A Bjt. 212. § (1) bekezdése szerint ülnöknek az a 30. évét betöltött magyar állampolgár választható meg, aki nem áll a cselekvőképességet érintő gondnokság, vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt, továbbá büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt sem.

A Bjt. 213. § (1) bekezdése értelmében az ülnököket a bíróság illetékességi területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgárok, a bíróság illetékességi területén működő helyi önkormányzatok és az egyesületek    - kivéve a pártokat  -  jelölik.

A fiatalkorúak büntető ügyében eljáró bíróság pedagógus ülnökei a bíróság illetékességi területén működő alapfokú és középfokú nevelési-oktatási intézmények  tantestületei jelölik.  A közigazgatási és munkaügyi bíróság ülnökeit elsősorban a munkavállalók és munkaadók érdek-képviseleti szervei jelölik.

Ülnököt jelölni a Szombathelyi Járásbírósághoz, a Szombathelyi Törvényszékhez és a Szombathelyi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz lehet.

A Szombathelyi Járásbíróság ülnökeit Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése, a Szombathelyi Törvényszék és a Szombathelyi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ülnökeit Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése és a Vas Megyei Közgyűlés választja meg.

A jelölt a jelölés elfogadását követően haladéktalanul, az ülnökké történő megválasztására jogosult képviselő-testület részére hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal igazolja büntetlen előéletét.

Ha a jelölt igazolási kötelezettségét elmulasztja, ülnökké megválasztani nem lehet.

Az ülnök jogaira és kötelezettségeire vonatkozó tájékoztató, a bírósági ülnökké jelölés mintáját tartalmazó tájékoztató és a jelölést elfogadó nyilatkozat letöltehető innen:

Vissza
Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a város eseményeiről, programjairól!
Térkép
Legfrissebb galériák