Vép Város Önkormányzata ASP központhoz való csatlakozása
2024. április 18.  Andrea
Tündérkert_2015
VÉP
.hu
Megosztás
2022. jan. 12.

Felhívás szavazatszámláló bizottsági tagok jelentkezésével kapcsolatban

Tisztelt Választópolgárok!

 

Az országgyűlési képviselők általános választását és a 32/2021. (XI. 30.) Országgyűlési határozatban elrendelt négy kérdésről a népszavazást 2022. április 3-ára tűzte ki Áder János köztársasági elnök.

 

A választási bizottságok a választópolgárok független, kizárólag a törvénynek alárendelt szervei, amelyeknek elsődleges feladata a választási eredmény megállapítása, a választások tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése és szükség esetén a választás törvényes rendjének helyreállítása.


Vép településen 4 szavazókörben működik szavazatszámláló bizottság.


A 2018. évben megválasztott szavazatszámláló bizottsági tagok megbízatása a 2022. évi választásra megválasztott szavazatszámláló bizottsági tagok megválasztásáig tart.


A szavazatszámláló bizottságok tagjait a települési önkormányzat képviselő-testülete választja meg legkésőbb 2022. március 14-én 16 óráig, személyükre a helyi választási iroda vezetője tesz indítványt.


A szavazatszámláló bizottság ellenőrzi a szavazóhelyiséget, levezeti a szavazást, gondoskodik a szavazás törvényes lebonyolításáról, dönt a szavazás folyamán felmerült vitás kérdésekben, megszámlálja a szavazatokat és megállapítja a szavazókörben a szavazás eredményét, amiről jegyzőkönyvet állít ki.


A szavazatszámláló bizottsági feladatok a választások napján egész napos elfoglaltságot jelentenek reggel kb. 5 órától este 22, esetenként 24 óráig.


A szavazatszámláló bizottság tagjai 2022. április 4-én mentesülnek a jogszabályban előírt munkavégzési kötelezettség alól, és erre az időre átlagbér illeti meg őket.


A szavazatszámláló bizottságok tagjai oktatáson vesznek részt, munkájukért tiszteletdíjat kapnak.


Szavazatszámláló bizottságnak csak a közös hivatalhoz tartozó bármely településen lakcímmel rendelkező, a központi névjegyzékben szereplő választópolgár lehet tagja.


Szavazatszámláló bizottságnak nem lehet választott tagja a köztársasági elnök, a háznagy, képviselő, alpolgármester, jegyző, másik választási bizottság tagja, választási iroda tagja, a Magyar Honvédséggel szolgálati jogviszonyban álló hivatásos és szerződéses katona, honvéd tisztjelölt, honvéd altiszt-jelölt, és a tényleges szolgálatot ellátó önkéntes tartalékos katona, valamint jelölt, párt tagja, a választókerületben jelöltet állító jelölő szervezet tagja, a választókerületben induló jelölt hozzátartozója,  a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény szerinti központi államigazgatási szervvel vagy a választási bizottság illetékességi területén hatáskörrel rendelkező egyéb közigazgatási szervvel kormányzati szolgálati jogviszonyban, politikai szolgálati jogviszonyban, biztosi jogviszonyban, szolgálati vagy más, munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személy a közalkalmazott kivételével.


Szavazatszámláló bizottság választott tagja az lehet, aki az országgyűlési képviselők választásán jelöltként indulhat. Az országgyűlési képviselők választásán nem választható, aki jogerős ítélet alapján szabadságvesztés büntetését vagy büntetőeljárásban elrendelt intézeti kényszergyógykezelését tölti.

Amennyiben Ön a fenti feltételeknek megfelel és szeretne részt venni a szavazatszámláló bizottság munkájában, kérem, jelentkezésével segítse városunkban a választás lebonyolítását.

Szavazatszámláló bizottsági tagnak jelentkezni egy jelentkezési lap kitöltésével lehet 2022. február 18-ig, amely beszerezhető a Vépi Közös Önkormányzati Hivatalban vagy letölthető INNEN.

 

Vép, 2022. január 12.

                                                                                        dr. Hoós Anna Katalin

                                                                                                HVI vezető

 

Vissza
Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a város eseményeiről, programjairól!
Térkép
Legfrissebb galériák