Vép Város Önkormányzata ASP központhoz való csatlakozása
2024. március 29.  Auguszta
Tündérkert_2015
VÉP
.hu
Megosztás
2013. okt. 07.

Fűtési felhívás

Január 31-én megalakult a Vas Megyei Tűzmegelőzési Bizottság, melynek fő célja a szabadtéri tüzek, a kéménytüzek, valamint a szén-monoxid szivárgások megelőzése, kialakulásának csökkentése.

Az újonnan megalakult Tűzmegelőzési Bizottság hidat képez a hatósági szervezet és a lakosság között, propagáló, figyelemfelhívó és tájékoztató tevékenységet folytat. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 92 intézménynek adott át szénmonoxid-érzékelőt.
Minden fűtési idényben hallani olyan halálesetekről, amelyeket régebbi típusú kazán, nem ellenőrzött kémény vagy rossz kályha okoz. Fűtési szezon kezdetét megelőzően a fűtési rendszer elemeinek szakemberrel történő vizsgálatával és megválasztásával elkerülhetők a balesetek. A hibás berendezés, a tüzelőanyag nem megfelelő tárolása, a tüzelőanyag szállító illetve az égéstermék elvezető rendszerek sérülései tüzet okozhatnak, vagy CO mérgezéshez vezethetnek. A napi szellőztetés fontossága a fűtési szezon idején különösen fontos.
A kémények ellenőrzését Vas megyében kettő szolgáltató végzi, akik féléves ütemterv szerint járják be a megye településeit, sormunka keretében ellenőrzik a kémények állapotát és szükség esetén végrehajtják a kémények tisztítását. Kémények esetében kettő fűtési módot különböztetünk meg a gázzal, illetve a szilárd tüzelőanyaggal történő fűtést.
A kémények ellenőrzése azért fontos, hogy a bennük lerakódott (nem megfelelő tüzeléstechnika és tüzelőanyag) koromtól szennyeződéstől azt megtisztítsák. Fontos, hogy a kémény, füstelvezető olyan állapotban legyen, hogy az megfelelően be tudja tölteni a rendeltetését. Gázkészülékek és gázkazánok esetén fontos a műszaki felülvizsgálat és a csatlakozó vezetékek tömítettségének ellenőrzése.
Nyitott égésterű gázkazánok esetén fontos a megfelelő levegő utánpótlás biztosítása, ezért ajánlott fűtés ideje alatt a szellőztetés. A nyílászáró cserék alkalmával a tökéletes égéshez szükséges levegőmennyiség nem minden esetben biztosított, így tökéletlen égés jöhet létre, belőle pedig szénmonoxid szabadul fel. Műanyag nyílászáró csere esetén ajánlatos a helyiségek levegőcseréjének biztosítása (pl. ablakon elhelyezett szellőző nyílások, ventilátor beépítésével)
Fontos, hogy a kéményseprőt engedjük be és számára biztosítsuk a kémény tisztítását, ellenőrzését!
Szilárd tüzelésű kémények esetében évente 2 alkalommal, gáztüzelésű készülékek esetén pedig évente egy alkalommal kötelező a kéményseprő általi felülvizsgálat.
Amit a szén-monoxidról tudni érdemes:
A szénmonoxid (CO) a tökéletlen égéskor keletkező melléktermék. Színtelen, szagtalan, ezért érzékszerveinkkel lehetetlen észrevenni. A szénmonoxid-mérgezés kezdeti tünetei a hányinger és a fejfájás, azonban szervezetünk nem minden esetben képes a megfelelő reakcióra, márpedig a szénmonoxid jelenlétének késői felismerése könnyen tragédiához vezethet. A szénmonoxid a lakás légterébe a kéményen keresztül, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék (füstgáz) visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is juthat szén-monoxid a lakótérbe.
Mit tegyünk, ha megtörtént a baj?
Amennyiben szén-monoxid-mérgezés tüneteit észleli (fejfájás, fáradtság, szédülés, hányinger), azonnal ki kell szellőztetni a lakást, nyisson ablakot, ajtót, friss levegő segíthet leghamarabb! Ezt követően kapcsoljon le minden fűtőberendezést, hagyja el a lakást, és a mérgezési tünetekkel forduljon orvoshoz!
A Nemzetgazdasági Minisztérium által kiadott 19/2012 NGM rendelet, mely taglalja a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki biztonsági felülvizsgálatát. előírja, hogy az ingatlan tulajdonosa köteles a gázkészülékeket 5 évente, csatlakozóvezetékeit 10 évente szakemberrel ellenőriztetni.
Amennyiben a műszaki - biztonsági felülvizsgálatot végző gázszerelő a felhasználási helyen, az élet- és vagyonbiztonságot közvetlenül veszélyeztető helyzetet észlel, akkor köteles a veszélyhelyzetet kiváltó okot megszüntetni és arról az ingatlan tulajdonosát a vizsgálatról készült jegyzőkönyvben tájékoztatni, és egyidejűleg a földgázelosztót vagy a vezetékes PB-gázszolgáltatót a jegyzőkönyv megküldése mellett haladéktalanul értesíteni köteles.

 

 

Vissza
Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a város eseményeiről, programjairól!
Térkép
Legfrissebb galériák