Vép Város Önkormányzata ASP központhoz való csatlakozása
2024. március 19.  József
Tündérkert_2015
VÉP
.hu
Megosztás
2020. dec. 29.

TOP-3.1.1-15-VS2-2019-00001


Vép-Szombathely közötti kerékpárút vépi szakaszának kiépítése

 

Kedvezményezett neve: Vas Megyei Önkormányzat

Projekt címe: Vép-Szombathely közötti kerékpárút vépi szakaszának kiépítése

Szerződött támogatás összege: 281 884 644 Ft

Támogatás mértéke: 100%

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.11.30.

Projekt azonosító száma: TOP-3.1.1-15-VS2-2019-00001

 

 

A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt célja a Vép és Szombathely közötti kerékpárforgalmi létesítmény vépi szakaszának kialakítása, a biztonságos kerékpáros közlekedés feltételeinek biztosítása és a fenntartható közlekedés feltételeinek megteremtése érdekében.

A tervezett egyoldali, kétirányú kerékpárút a Szombathely környéki agglomerációs településhálózat fontos, ám még hiányzó kerékpáros közlekedési tengelye, tekintettel arra, hogy jelentős a környező településekről a megyeszékhelyre ingázók aránya. A település és a megyeszékhely közötti 8443. számú úttal párhuzamosan kialakításra kerülő kerékpáros infrastruktúra fejlesztésére Szombathely Megyei Jogú Város (TOP-6.4.1-15), valamint a Vas Megyei Önkormányzat (TOP-3.1.1-15) nyújtott be támogatási kérelmet. Jelen projekt keretében Vép város közigazgatási területére eső szakasz kerül kiépítésre.

A településeket összekötő kerékpárforgalmi létesítmény kialakításával nemcsak a munkába járás, hanem a közintézmények közvetlen elérésével a közügyek intézése, közszolgáltatások igénybevétele, iskolába járás, illetve kereskedelmi és egyéb szolgáltatások igénybevétele is elérhetővé válik a kerékpáros közlekedési módot választók számára.

Alapvető célkitűzés a kerékpárút-hálózat kiteljesítése a települések összekapcsolásával, valamint a térség fejlődési lehetőségeinek megteremtése, a lakosság életkörülményeinek javítása és a kerékpáros közlekedés biztonságosabbá tétele.

A projekt - a települések közötti kerékpárosbarát közlekedésfejlesztés megvalósításával - hozzájárul az éghajlatváltozás mérsékléséhez, a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez, az élhető települési környezet megteremtéséhez. A projektnek nincs előre látható klímakockázata, vizekbe történő beavatkozással sem jár. A beruházás nagyobb része külterületen zajlik, ezért a projektelőkészítés szakaszában elkészül a projekt által érintett terület környezeti állapotfelmérése.

A projekt keretében 2020. november 30-án elkészült Vép Város Kerékpárforgalmi Hálózati Terve (KHT) annak érdekében, hogy a település rövid- és középtávú kerékpáros fejlesztései kiérlelt hálózati elképzelésbe illeszkedjenek, megalapozott nyomvonallal és műszaki megoldásokkal rendelkezzenek. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Keréképáros Koordinációs Főosztálya a KHT-ra vonatkozó tervzsűri - jóváhagyó tartalmú - nyilatkozatát 2021. január 5-én állította ki.

A projekt tartalmi-műszaki előkészítési feladatainak ellátása során elkészült a tervezett kerékpárút engedélyes és kiviteli szintű tervdokumentációja, melyre vonatkozóan az illetékes építésügyi hatóság 2021. június 22-én kiállította az építési engedélyt, amely a kézhezvétellel véglegessé is vált.

A műszaki tervdokumentációt az Innovációs és Technológiai Minisztérium Kerékpáros Koordinációs Főosztálya is megvizsgálta, majd a tervekre vonatkozó – jóváhagyó tartalmú – tervzsűri nyilatkozatát kiállította.

A projekt tárgyát képező kerékpárút megépítésére vonatkozó közbeszerzési eljárást 2021. november 11-én indították meg. Az ajánlatétteli felhívásban szereplő határidőig 2 db ajánlat érkezett be. A legkedvezőbb ajánlatot a „Geomé Geodéziai és Mélyépítő Kft. adta nettó 201.913.412, - Ft + Áfa, azaz bruttó 256.430.033, - Ft értékben. A nyertes ajánlattevővel a kivitelezési szerződést 2022. február 21-én kötötték meg.

Vissza
Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a város eseményeiről, programjairól!
Térkép
Legfrissebb galériák